16 Oct 2012

Karemel Lapis Coklat Cara Orang Bujang

Karemel Lapis Coklat Cara Orang Bujang


mesti korang banyak tgk resepi ni kat blog2 yang len,kan..camnepun i nk letak gak sebab wat mase nie, ini la desert y i ske dan senang nk buat.

Bahan-Bahan

6 biji telur
1 tin susu cair
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
esen vanila
2 sudu gula (untuk gula hangus)
serbuk coklat+milo atau perwarna coklat
pewarna kuning

cara-cara nk buatnye

1) tabur 2 sudu gula (kalo ske manis, tambah la lagi gula..tp jgn la 1 pek gula plak) kat dalam loyang di atas api y paling pelahan. sbb takut t gula jd hangus, pahit plak karemel kt tu t..oleh sbb tu la proses ni kne 100% kc perhatian. ble da agak2 perang, matikan api dan biarkan sejuk.

2) masukkan telur, susu cair, gula, air + esen vanila kat dalam blender atau dlm bahasa melayunye pengisar. dan blend sume bahan2 tu..

3) bahagikan 2 bahagian yang mane satunye letak 1 titik pewarna kuning dan 1 lagi serbuk coklat+milo atau pewarna coklat. kalo menggunakan pewarna coklat, mungkin xde masalah..letak je..tp y gune serbuk coklat+milo, u all kne bancuh dulu serbuk coklat ngn milo tu kemudian tapis dan tuang kat adunan y 1 lagi..
opsss..lupe plak mase nk bahagikan 2 adunan td, u all kne tapis adunan td..takut ade telur y rata..lau kite gune mixer ,xpe..blander ni len sikit..heheh

4) kemudian tuang separuh aduan yang warna kuning tu kat dalam loyang y ade gula hangus td. kalo ade bunyi gula hangus tu merkah, kira jadi la tu..lau xde bunyi tu bkn xjd, tp kureng la...pastu kukus dalam 10 minit camtu la..

5) pastu tuang plak separuh dari adunan yang warna coklat tu plak. dan lakukan cara yang sama sampai abis..konsepnye same cam buat kueh lapis.

6) ble da abis sume adunan, nk letak ape plk??? ape lagi tutup la api dan sejukkan karemel kt tu. sementara nk sejuk sebelum masuk peti sejuk boleh la kt basuh sume perkakas yang kt gune td ye..

selamat mencube..



ni la hasilnye lau da di potong, y belakang2 jgn tgk tau..

ni sebelum potong..n 1st trial. xletak pewarna kuning..pudar je


No comments:

Post a Comment